Eğer ileri düzeyde optimize, güncel ve yeniliklere ayak uyduran bir web sitesi ve SEO yapısı istiyorsanız “sesli arama optimizasyonu” SEO stratejinizin bir parçası olmalıdır.
Web sitelerin ve markaların konuşma yapay zekasına ve sesle optimize edilmiş SEO’ya odaklanması giderek daha önem kazanmaktadır.
Sesli aramaların avantajları görmezden gelinemez. Öncelikle çok daha hızlıdır, eller serbesttir ve aynı anda birden çok şeyle ilgilenirken işinizi oldukça kolaylaştırır.
Sesli arama artık sadece bir heves değil, yaygın bir şekilde kullanılan bir araç.
Özellikle COVID-19 ile daha fazla insan sesli aramaya yönelmiştir. Sesli arama en hızlı büyüyen arama türlerinden biridir.Teknoloji geliştikçe sesli aramalar da giderek daha güvenilir hale gelmekte.
Gartner’a göre de, kullanıcıların %32’si dokunmayı sınırlayacak eller serbest teknolojiyle ilgileniyor. Perficient’e göre, kullanıcıların %55’i akıllı telefonda soru sormak için sesli arama yapıyor. EMarketer’a göre, ABD’deki internet kullanıcılarının %39,4’ü ayda en az bir kez sesli asistan kullanıyor. Cep telefonlarının, bağlı cihazların ve akıllı hoparlörlerin ötesinde, Google Home ve Amazon Echo kullanıcılarının %49’dan fazlası bunları bir zorunluluk olarak görüyor.
Sesli arama, ses tanımadan sesi anlamaya evrilirken, Google, sesli aramayı “önemli şeylere odaklanabilmeniz için günlük yaşamınızda size yardımcı olan nihai bir mobil asistana” dönüştürme amacına daha da yaklaşıyor.
Sesli arama optimizasyonu zaten SEO stratejinizin bir parçası değilse, bunu düzeltmenin zamanı gelmiştir diyebilirim.
Bunun için aşağıdaki 7 Sesli Arama SEO geliştirme önerimi takip edebilirsiniz:
Konuşmaya Dayalı Anahtar Kelimelere Odaklanın (Long Tail Keywords)
Kısa anahtar kelimelerin kullanımı en azından uzun bir süre daha yaygın bir şekilde devam edecek gibi görünse de, sesli aramalarda kullanılan doğal ifadeler göz önüne alınınca uzun (long tail) anahtar kelimelerin kullanımının yaygınlaşacağını tahmin öngörebiliriz.
Bu bağlamda Sesli Arama SEO’yu dikkate almak için SEO uzmanlarının ve hatta tüm dijital pazarlama uzmanlarının konuşma amaçlı uzun kuyruklu anahtar kelimelere her zamankinden daha fazla odaklaması gerekiyor diyebiliriz.
Hedef Kitlenizi ve Cihaz Davranışlarını İyi Anlayın
Hedef kitlenizi belirleyerek sesli arama kullanma yoğunlukları hakkında tahminde bulunabilirsiniz. Yapılan araştırmalar genç kuşağın daha fazla sesli arama yaptığını göstermektedir.
Y kuşağında Boomer kuşağına göre sesli arama oldukça yaygınken, özellikle Z kuşağında sesli arama oranın %50’yi geçtiği sonucunu gösteren araştırmalar mevcuttur.
Farklı Personalara Dayalı İçerikler Oluşturun
Farklı personalar ve insan tipleri bir konu için farklı aramalar yapabilir.
Aşağıdaki 2 örneğe göz atın:
- En iyi oyun performansına sahip Android telefon
- Oyun oynamak için hangi Android telefon en iyidir
Bu tip aramaların her birini, aramayı yapan personayı gözeterek cevaplamayı düşünmelisiniz.
Sesli arama SEO’da, Geleneksel SEO stratejinize göre daha farklı yaklaşabileceğiniz bazı durumlar vardır.
Anahtar kelimeleri ve soruları direkt sayfanın başlığı veya heading olarak ekleyip hemen devamında açık ve net bir şekilde yanıtlamanız doğru olacaktır. Yazının devamında konuyu detaylandırabilirsiniz.
Sayfanın üst kısmındaki kısa ve öz bilgiler sesli arama için optimize edilmiştir ve bazen öne çıkan bir snippet haline gelebilir. Bu yüzden: Daha detaylı, uzun sorular için yeni blog yazıları veya makaleler oluşturmayı düşünebilirsiniz.
Schema Markup Kullanın (Şema İşaretlemesi)
İçeriğinizi işaretlemek ve arama motorlarına web sitenizin/sayfanızın ne hakkında olduğunu daha net aktarmak için şema işaretlemelerini kullanın.
Bu HTML eklentisi, arama motorlarının içeriğinizin bağlamını anlamasına yardımcı olur. Bu da, tipik aramalarda daha iyi sıralanmanız ve sesli arama yoluyla yapılan belirli sorgularda daha alakalı olmanız anlamına gelir. Schema işaretlemeleri, doğru bir şekilde yapıldığı takdirde sesli aramaların yanı sıra klasik yazılı aramalarda da web sitenizin organik arama performansına oldukça fayda sağlayacaktır.
Sıkça Sorulan Sorular Sayfaları Oluşturun
Sesli arama yapanların soruları,genellikle “Kim”, “Ne”, “Nerede”, “Ne zaman”, “Neden” ve “Nasıl” kalıbını bulundurur.
Bu tip soruları soranlar muhtemelen acil bir ihtiyacı karşılayan cevaplar aramaktadır.
Bu soruları yanıtlamak için bir SSS sayfası oluşturun ve her sorunuzda bu zarfları kullanın.
Ardından onları konuşma diline uygun biçimde yanıtlayın.
İyi performans almak için web sitenizin ve bu SSS sayfalarının teknik olarak da iyi durumda olması, sayfa açılma hızı ve SSS schema markup ile işaretlenmesi önemlidir.
Site Hızı ve Mobil Önceliklendirme
Zaten Google yıllardır web sitelere mobil öncelikli olarak bakıyor. Lakin sesli aramalar için mobil optimizasyon daha da önem kazanmaktadır. Bu nedenle web sitenizin hızlı olması ve hızlı yüklenmesine ekstra önem göstermeniz faydalı olacaktır.
Lokal Aramalar
Sesli aramalarda lokal aramalar oldukça yaygın kullanılmaktadır. Örneğin “nerede yemek yiyebilirim”, “yakındaki en iyi avukat”, “çevredeki en iyi özel hastane” gibi aramalar sesli arama ile daha fazla yapılmaktadır. Bu nedenle lokal bir iş yönetiyorsanız sesli aramaları dikkate almanızı öneririm.
Related Posts
Son Yazılar
- WordPress Nedir? Neden Bu Kadar Popüler?
- 2023 SEO Fiyatları Ne Kadardır? Nasıl Belirlenir?
- Kritik SEO Araçları: Ücretli & Ücretsiz SEO Araçları – Orkan Karadağ
- Site Dışı SEO (Off Page SEO) İçin 7 Öneri – Orkan Karadağ
- Yoast SEO Nedir? Ne İşe Yarar? – Orkan Karadağ
- Sesli Arama SEO İçin 7 Geliştirme Önerisi
- SEO Uyumlu Web Sitesi Nedir? Nasıl Yapılır?
- 7 Kritik HTML SEO Etiketi (SEO Tags) ve Kullanımları
- A Kalite SEO Hizmeti (Makul Ücretlerle) Bir Tık Uzağınızda
- SEO Uyumlu Makale Nedir? Nasıl Yazılır? – 2022 Rehberi