SEO Uyumlu Makale Nedir? Nasıl Yazılır? – 2022 Rehberi
Web sitelerin organik trafiğini arttırmak için SEO çalışmalarına özen göstermek gerekmektedir. Web sitemize yükeyeceğimiz makaleler ve yazılar da genellikle trafiğimizi arttırmak için elimizdeki en önemli kozlardandır. Lakin bunların SEO uyumlu olarak ele alınmaları gerekir.
SEO Uyumlu Makale Nedir?
SEO uyumlu makale yazmak kısaca içeriği oluştururken Google gibi arama motorlarını göz önünde bulundurmaktır. Böylece arama motorlarlarından daha fazla ve daha efektif trafik çekmektir.
SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?
SEO uyumlu makale yazarken veya içerik oluştururken arama motorları açısından çok önemli olan ve göz önünde bulundurulması gereken kritik faktörler vardır. Tüm bunlar göz önünde bulundurularak yazının baştan sona planlı inşa edilmesi gerekir
SEO uyumlu makale yazmak için oluşturduğum yol haritasını aşağıdaki gibi sıraladım, yazının devamında her biri ile ilgili açıklamaya da ulaşabilirsiniz:
- Anahtar Kelime Araştırması
- Keyword Cannibalization
- Orijinal İçerik
- Kullanıcının Arama Niyeti ile Uygunluk
- Title etiketi
- Meta Description Etiketi
- Heading etiketleri
- Görsel Optimizasyonları
- URL Yapısı
- Schema Markup
- Linkleme
Anahtar Kelime Araştırması
Her yazınızın Google’dan trafik çekmeyi hedeflediği belli başlı anahtar kelime veya kelimeler olmalıdır. Anahtar kelime araştırmanızı yaparken dikkat etmeniz gereken başlıca metrikler şunlardır:
1) Anahtar kelimenin aranma hacmi
Yüksek aranma hacimleri her zaman daha cazip görünür lakin genellikle sıralanması da bir o kadar zordur. Gene de hiç aranmayan bir konu hakkında SEO yazısı yazmak istemezsiniz, değil mi?
2) Anahtar kelimenin zorluğu
Yani rakip web sitelerin ne kadar otoriter, başka bir deyişle sıralanmanın ne kadar kolay olduğu. Çok yüksek aranma hacimleri yerine, özellikle yeni web sitelerde düşük aranma hacimli fakat daha önce fazla hedeflenmemiş anahtar kelimeler hedefleyebilirsiniz. Rekabet düşük olacağı için ilk sayfada çok daha kolay yer alabilirsiniz.
3) Anahtar kelimenin web sitenizi konusu, içeriği, hedefleriniz ve hedef kitleniz ile ne kadar alakalı olduğu
Hedeflediğiniz kitleyle yazdığınız konu ne kadar alakalı ise o yazıya trafik çekmenin size muhtemelen o kadar faydası olacaktır. Ayrıca web sitenizin arama motorlarındaki otorite gücü konular üzerinden güçlendiği için o konuda da sitenize katkı sağlamış olursunuz. Web site ile tamamen alakasız konularda SEO hedeflemeleri yapmanın genellikle pek bir anlamı olmayacağını söylemeye gerek yoktur heralde.
Keyword Cannibalization
Bunun Türkçe’ye “anahtar kelime yamyamlığı” olarak çevirildiğini görsem de bu deyişi kullanmamayı tercih ederek İngilizcesi ile devam edeceğim.
Bu konuda birçok web sitenin çok büyük sıkıntıları olduğunu görüyorum. Birçoğu bunun farkında bile değil ve potansiyel trafiklerini inanılmaz derecede düşürüyorlar.
Kesinlikle çok hayati bir konu ve birçok web sitede düzgün uygulanmıyor. Aslında mantığı çok basit ve anlaşılır:
“Her anahtar kelimeyi hedefleyen sadece 1 sayfa olmalıdır.”
Çünkü bir anahtar kelimeyi birden fazla sayfada hedefleyince hem Google arama sonuçlarında hangi birini göstereceğini şaşırır hem de aralarında rekabet ederlerken sayfaların değerleri bölüneceği için genelde hiçbiri gösterilemez.
Konu ile ilgili detaylı bir kaynak (maalesef İngilizce): Keyword Cannibalization: What It (Really) Is & How to Fix It (ahrefs.com)
Orijinal İçerik
İçeriğiniz orijinal olmazsa Google bunu anlar ve sizi sevmez. Eğer web sitenizde orijinal olmayan çok fazla içerik barındırırsanız sizi arama sonuçlarından tamamen bile reddedebilir.
Bir makalenin orijinalliğini kontrol etmek için Quetext ve benzeri “plaguarism checker” araçlarını kullanabilirsiniz. Bu özellikle web sitesi için metin yazarlarına yazı yazdıran web site sahiplerinin başvurmasını önerdiğim bir yöntemdir.
Kullanıcının Arama Niyeti ile Uygunluk
Kullanıcının aradığı konuda aslında ulaşmak istediğinin ne olduğunu anlamak gerekir.
Örneğin kivinin faydalarını arayan bir kişiye direkt kivi satmaya kalkmak pek mantıklı olmayacaktır.
Veya “Şarj aleti” aramasında amaçlanan telefon şarj aleti midir? Yoksa bilgisayar mı? Veya başka bir şeyin şarj aleti mi?
Arama niyeti anlamanın en iyi yolu da belirlediğiniz anahtar kelimeyi “gizli pencere” üzerinden aramaktır. “Şarj aleti” aramasının sıralamalarında telefon şarj aleti çıkıyorsa (en azından Google’ın düşündüğü) arama niyeti odur. Eğer telefonla bilgisayar karışık çıkıyorsa arama niyeti de karışıktır.
Konu ile ilgili daha detaylı bilgi için SEO Nedir? Nasıl Yapılır? 2022 SEO Rehberi yazımdaki “arama niyeti” bölümüne bakabilirsiniz.
Title etiketi
Title tag için genellikle 60 karakteri veya 600 pixel’i geçmesin denir.
Lakin bu demode ve basit bir yaklaşımdır. PC, tablet veya ipad olmak üzere, kullanılan cihaza göre Google’ın gösterdiği title uzunluğu değişebiliyor. Mesela PC’de 600 pixel gösteren bir başlık mobil cihazda 1000 pixel’i geçebiliyor. Yani eğer kullanıcılarınız büyük yoğunlukla mobilden geliyorsa title’larınızı daha uzun tutmayı düşünebilirsiniz.
zyppy.com’un ilgili makalesindeki araştırmaya göre, kısa title tag’ler genel olarak daha yüksek CTR alıyor lakin uzun title tag’ler daha çok anahtar kelime içerebiliyor. Title tag’leri bu gibi tüm metrikleri göz önünde bulundurarak belirlemek daha doğru olacaktır.
Meta Description Etiketi
Burada anahtar kelime kullanımının sıralama açısından bir önemli yok.
150-160 karakter
Kullanıcıyı çekecek cümleler kurmanız gerekiyor. E bu da tamamen yaratıcılığınıza kalmış…
Aşağıda “cep telefonu satın al” aramasına dair farklı title ve meta description örneklerini inceleyebilirsiniz:
Heading Etiketleri
Sayfanın alt başlıklarını belirlemek ve arama motorları için doğru şekilde işaretlemek önemli konulardan biri.
Öncelikle sayfamızın h1 etiketi, meta title’dan farklı düşünülmelidir çünkü arama sonuçlarında değil sayfaya gelen kullanıcının karşısına çıkacak etikettir. Burada title etiket ile benzer veya aynı olabileceği gibi daha farklı h1 etiketi de düşünülebilir.
h2 etiketleri sayfanın alt başlıklarıdır. Bunlar, konu ile ilgili detaylı araştırma yapıldıktan sonra ana başlığımız ile ilişkisi olan ve kullanıcının faydasına olabilecek alt başlıklar düşünülerek belirlenmelidir.
h3 etiketleri ise h2’lerin alt başlığıdır. Gerekli görülen yerde işaretlenmelidir. Aynı şekilde (çoğunlukla kullanmaya gerek kalmasa da) h4’ler de h3’lerin, h5’ler de h4’lerin alt başlıklarıdır.
Şu an okumakta olduğunuz yazının heading etiket yapısını aşağıdaki görselde inceleyerek konuyu kafanızda daha iyi oturtabilirsiniz:
Görsel Optimizasyonları
Görsellerin kullanıcı gözünde sayfaya katacağı canlılık ve çekicilik bir yana, arama motorları için de görsel önemli yer tutar.
1) Orijinal Görsel Kullanımı
Google yazıda olduğu gibi görselde de orijinallik sever. Eğer görselleriniz başka bir yerde kullanılmadıysa hem sayfanız için daha iyi bir sinyal oluşturur hem de görsel arama sonuçlarından trafik çekme şansınız artar.
2) Sıkıştırma ve Ölçeklendirme
Görseli boyut ve hacim olarak düzenleyip boyutunu mümkün olduğunca düşürerek daha hızlı bir sayfa oluşturabilirsiniz. Bu, hem arama motoru hem de kullanıcı deneyimi açısından önemli bir etken.
Sıkıştırma için kullanabileceğiniz bir ücretsiz web uygulaması: Kraken.io
WordPress web siteler için sıkıştırma uygulaması: TinyPNG
3) Alt Etiketi
Görsellere alt etiketi ekleyerek arama motorlarına görselin ne hakkında olduğunu belirtiriz. Bu görsellerde mümkünse mutlaka anahtar kelime kullanılmalı, görsel ve görselin amacı açıklanmalıdır.
4) Görsel Dosya İsmi
Dosyanın ismi de Google’ın dikkate aldığı faktörlerdendir. Web siteye görseli yüklemeden alt etiketi ekler gibi görselin isimlendirilmesi fayda sağlayacaktır.
URL Yapısı
URL yapısı mümkün olduğunca temiz ve anlaşılır bir görüntüde olmalı ve anahtar kelime içermelidir. Title’dan farklı olarak ideal URL genel olarak daha kısa ve en önemli anahtar kelimeler kullanılarak oluşturulur.
Schema Markup
Her bir sayfamızı işaretleyerek ne hakkında olduğunu bildirmek arama motorlarının sayfanın amacını anlamasında yardımcı olur. WordPress kullanıyorsanız Yoast SEO eklentisinden faydalanabilirsiniz.
Linkleme
Sayfamızdan yazı ile ilgili diğer sayfalara link vermekten çekinmemeliyiz. Burada konuyu ikiye ayırabiliriz:
1) Site İçi Linkleme
Web sitemizde yazı ile ilgili daha detaylı veya farklı bilgiler veren sayfalarımıza yazımızda “anchor text” kullanarak link vermeliyiz. Özellikle web sitenizde önemsediğiniz sayfalarınıza link vermeniz önemlidir.
2) Site Dışı Linkleme
Aynı şekilde yazı ile ilgili detaylı bilgiler içeren farklı sayfalara link verebilirsiniz. Burada bazen site dışına (kullanıcıyı kaybetme gibi) farklı nedenlerden dolayı link vermek istenmeyebiliniyor. Lakin link eğer kullanıcı adına faydalıysa ve otoriter bir web site ise ben düşünmeden link vermenizi önerebilirim. Eğer link vereceğiniz site çok otoriter bir site değilse nofollow olarak link vermeyi göz önünde bulundurabilirsiniz.
Related Posts
Son Yazılar
- WordPress Nedir? Neden Bu Kadar Popüler?
- 2023 SEO Fiyatları Ne Kadardır? Nasıl Belirlenir?
- Kritik SEO Araçları: Ücretli & Ücretsiz SEO Araçları – Orkan Karadağ
- Site Dışı SEO (Off Page SEO) İçin 7 Öneri – Orkan Karadağ
- Yoast SEO Nedir? Ne İşe Yarar? – Orkan Karadağ
- Sesli Arama SEO İçin 7 Geliştirme Önerisi
- SEO Uyumlu Web Sitesi Nedir? Nasıl Yapılır?
- 7 Kritik HTML SEO Etiketi (SEO Tags) ve Kullanımları
- A Kalite SEO Hizmeti (Makul Ücretlerle) Bir Tık Uzağınızda
- SEO Uyumlu Makale Nedir? Nasıl Yazılır? – 2022 Rehberi