SEO Analiz Rehberi
Aşağıdaki başlıklar üzerinden SEO Analiz Rehberimi adım adım takip edebilirsiniz:
- SEO Analizi Nedir?
- SEO Analizini Herkes Yapabilir mi?
- SEO Analizi Nasıl Yapılır?
- Ücretsiz SEO Analizi İşe Yarar mı?
- SEO Analiz Araçları
SEO Analizi Nedir?
SEO analizi mevcut web sitenin organik trafiğini ve dönüşümlerini arttırmak için geliştirilebilecek noktalarının tespit edilip düzenlenecek durumların belirlenmesidir.
Web sitelerinin yapısına göre çeşitli sorunları veya geliştirme önerileri olabilir.
Örneğin: Bir web sitede teknik sorunlar ön plandadır, birinde cannibalization başlıca sorundur, bir diğerinde içeriklerle veya linklemelerle ilgili sorunlar ön plandadır. Bu süreçte öncelik belirlemek kritiktir. Her web sitenin ihtiyaçları farklıdır ve bunu analiz edebilmek gerekir. Genellikle ezberci yaklaşımda bulunulduğu için web sitelerin bu ihtiyaçlar ajanslarca veya freelancer’larca görmezden gelinebilmekte, fayda/efor kısmı yüksek noktalara odaklanılmamaktadır.
Analiz sürecinde birçok araç kullanılmakla birlikte önemli olan web sitenin yapısına ve dinamiklerine göre ihtiyacı olan doğru aracı tespit etmek ve kullanılan aracın sonuçlarının yorumlanması önemli noktadır.
Bu süreçte araçların yanı sıra web sitenin manuel olarak incelenmesi de (genellikle zorluklarından ve uzun süreceğinden dolayı pek yapılmasa da) birinci sınıf bir analiz için mutlaka yapılmalıdır.
SEO ile ilgili daha çok bilgi edinmek isterseniz SEO Nedir? Nasıl Yapılır? blog yazısına bakabilirsiniz.
SEO Analizini Herkes Yapabilir mi?
Kaliteli bir SEO analizi yapabilmek için her işte olduğu gibi uzmanlık gerekmektedir. Burada teorik ve pratik bilgilerin birleşmesi ve önceki işlerden edinilen tecrübeye ek olarak, Google güncellemelerie bağlı olarak SEO alanındaki trendlerin takibinin yapılması tüm bunlardan yapılacak bireysel çıkarımlar ile bu konuda yetkin olunabilir.
Web siteniz için bir SEO çalışması ihtiyacınız varsa benimle veya yetkinliğine güveneceğiniz başka bir uzmanla/ajansla iletişime geçebilirsiniz.
SEO Analizi Nasıl Yapılır
SEO analizi için önce web sitedeki: Geliştirilecek noktaların tespiti yapılmalı sonra bunları aksiyona geçirilcek planlamanın çıkarılması gerekir.
- Potansiyel SEO Geliştirmelerinin Tespiti
Bu süreçte SEO uzmanlarının çalışma tarzları farklılık göstermektedir. Bu süreçte yararlanabilecek bir çok seo analiz aracı vardır. Bazı uzmanlar bir to-do list üzerinden ilerler ve listede eksik olanların yapılmasını ister. Bazı uzmanlar bir aracın verdiği sonuçlardan faydalanır. Benim yaklaşımım web sitenin farklı araçlarla ve manuel olarak incelenip fayda/efor oranına göre öncelik sıralaması yapmaktır. Ayrıca bu süreçte şirketin sektörel olarak konumu düşünülmeli ve web siteden beklentileri iyi anlaşılmalıdır.
- Aksiyon Planı Oluşturmak
Burada web sitenin durumu, altyapısı, sektörel durumlar, yazılımcının bilgi seviyesi gibi konular da anlaşılarak hareket edilmeli ve gerçekçi bir aksiyon planı oluşturulmalıdır.
SEO araçlarından çıkan geliştirme önerilerinin önemli bir kısmı farklı yazılımsal nedenlerle veya şirketin durumu nedeniyle birebir olarak hayata geçirilemeyebilir. Burada çözüm odaklı olarak uygulanabilen en iyi optimizasyonların sağlanması gerekir.
Burada benim yaklaşımım sağlanacak potansiyel faydanın yazılımcı ekip tarafından harcanacak efor gözetilerek önceliklendirme yapılmasıdır.
Ücretsiz SEO Analizi İşe Yarar mı?
Ücretsiz SEO analizi size muhtemelen bir rapor çıkaracak ve bazı anlaşılmaz öneriler verecektir. Devamı için ise muhtemelen ücret talep edecektir. Bu ücretsiz analizlerde bazı noktalar doğru olsa da büyük kısmı faydasızdır ve kopyala yapıştır usulüdür diyebiliriz. Önemli olan bu analiz içinde doğru ve uygulanabilir noktaları ayırt edip işleme almak için planlama yapabilmektir.
SEO Analiz Araçları
Ücretli ve ücretsiz birçok SEO analiz aracı bulunmaktadır. Lakin bu araçların seçimi kadar işlevsel kullanımı da önemlidir.
Teknik seo araçları, anahtar kelime için araçlar, onpage seo odaklı araçlar veya tümünü kapsayan çeşitli araçlar bulunmaktadır. Bunların genelde farklı özellikleri ve kullanım amaçları bulunur.
Google Search Console
Google’ın aracı ile trafiğinizi, anahtar kelimeleri, sıralamalarınızı, dizin durumunu, bazı web site sorunlarını ve daha birçok konuyu ücretsiz inceleyebilirsiniz. Tabii web sitenizi Search Console’a bağlamanız gerekir. Ne kadar ücretli araç kullanılırsa kullanılsın Search Console’un direkt Google’dan gelen verileri her zaman çok değerlidir.
Google Analytics
Google’ın bir diğer ücretsiz aracıdır. Web sitenize giren kullanıcıların geçirdiği zaman, hemen çıkma oranı gibi metriklere ulaşabilirsiniz.
ScreamingFrog
500 sayfaya kadar ücretsiz tarar. Birçok konuda faydalanılır. SEO uzmanlarının vazgeçilmezidir. Ücretli sürümündeki bazı özellikler de SEO uzmanları için vazgeçilmezdir.
Ahrefs
Anahtar kelime ile ilgili konularda ön plana çıksa da birçok farklı fonksiyonu vardır. Ücretsiz versiyonu da mevcut lakin çok işe yaramaz.
Semrush
Hemen her konuda kendini sürekli geliştiren, çok işlevli bir araçtır. Ücretsiz versiyonu çok işe yaramaz.
PageSpeed Insights
Google’ın ücretsiz site hızı ölçüm aracı. Rapor sonuçları anlaşılmaz gelebilir. Hemen her web sitenin mobil sonuçları düşük çıkar, moralinizi çok fazla bozmasın. Gene de site hızını önemsemelisiniz, hem sıralama hem de kullanıcı deneyimi açısından çok önemli bir faktördür. Buradan tespit edeceğiniz bazı düzenlemeleri yapmak çok basit ve ciddi sonuç verebilir. Sadece ana sayfayı değil, önemsediğiniz sayfaları ayrı ayrı taratıp üzerine çalışmanız gerekir.
PageSpeed Insights (web.dev)
Gtmetrix
Alternatif olarak kullanabileceğiniz ücretsiz site hızı ölçüm aracı.
https://gtmetrix.com/
SEO Analyzer
Neil Petel’in ücretsiz seo analiz aracı, temel metrikleri gösterir, 150 sayfaya kadar ücretsiz tarar: https://app.neilpatel.com/en/seo_analyzer/
Deepcrawl
Ücretlidir. Teknik analiz için detaylı tarama yapar. Özellikle çok sayfası olan web siteler için faydalıdır.
Botify
Ücretlidir. Teknik analiz, takip gibi birçok konuda faydalıdır.
Sonuç
SEO analizi için uzmanlık seviyesi en belirleyici kısımdır. Siz de SEO analizi için benimle iletişime geçebilir veya farklı uzmanlarla/ajanslarla çalışabilirsiniz. İleri seviye SEO analizi uzmanlık gerektirmekle birlikte eğer web sitenizde sadece temel durumları uygulamayı düşünüyorsanız bu tip blog yazılarından faydalanabilirsiniz, gene de web sitenize zarar vermemek adına dikkatli olmanızı ve çok detay konulara girmeden önce bir uzmana danışmanızı öneririm.
Related Posts
Son Yazılar
- WordPress Nedir? Neden Bu Kadar Popüler?
- 2023 SEO Fiyatları Ne Kadardır? Nasıl Belirlenir?
- Kritik SEO Araçları: Ücretli & Ücretsiz SEO Araçları – Orkan Karadağ
- Site Dışı SEO (Off Page SEO) İçin 7 Öneri – Orkan Karadağ
- Yoast SEO Nedir? Ne İşe Yarar? – Orkan Karadağ
- Sesli Arama SEO İçin 7 Geliştirme Önerisi
- SEO Uyumlu Web Sitesi Nedir? Nasıl Yapılır?
- 7 Kritik HTML SEO Etiketi (SEO Tags) ve Kullanımları
- A Kalite SEO Hizmeti (Makul Ücretlerle) Bir Tık Uzağınızda
- SEO Uyumlu Makale Nedir? Nasıl Yazılır? – 2022 Rehberi